Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyszerészpetíció Medgyessynek 2003. 08. 08.


A gyógyszerpiac szereplői az új ártámogatási rendszer visszavonását kérik. Tegnap fórumot tartottak a gyógyszerészek.

Az egy hét múlva hatályba lépő új gyógyszerár-támogatási rendszer visszavonását kérik a gyógyszerpiac szereplői Medgyessy Péter miniszterelnöktől. A petíció szövegét a gyógyszerészkamara tegnapi fóruma is megtárgyalta, amely lapzártánk idején is tartott. A rendkívüli országos értekezleten – amelyen körülbelül ezren vettek részt – a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai azt szerették volna tisztázni, hogy pontosan mi vár a patikákra, ha augusztus közepén életbe lép az új támogatási rendszer. Az előzményekhez tartozik, hogy a kamara honlapján az egyik megye jelezte: fenyegetést kaptak Budapestről, ha a fórum idején patikák zárnának be, akkor menesztik a tiszti főgyógyszerészt. Ezt lapunknak az országos tiszti főgyógyszerész cáfolta. A kamara a fórum előtt kikérte Bárándy György ügyvéd véleményét is arról, érdemes-e bíróságon megtámadni az új ártámogatási rendszer bevezetését. Az ügyvéd ezt nem javasolta, bár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a rendszer kiforratlansága kárt okozhat. A gyógyszerészek már hetek óta tiltakoznak az új rendszer bevezetése ellen, amelynek lényege: a kormány 20 milliárd forinttal megnövelte ugyan a készítmények támogatására fordított keretet, de fél évre befagyasztotta a gyógyszerárakat. Így ha az adott havi részletnél több orvosságot rendelnek az orvosok, akkor nem a tb fizet többet, hanem a gyártók és a forgalmazók kapnak kevesebb támogatást. A patikusok szerint az új rendszer többletadminisztrációt ró rájuk, és gyógyszerhiányhoz vezethet, hiszen a magas támogatottságú orvosságok készletezését sokuk nem engedheti meg magának. Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója a fórumon arról beszélt: azt kellett eldönteni, kivel fizettessék meg a gyógyszerkassza 24 százalékos hiányát, a lakossággal vagy a gyártókkal. A kormány ez utóbbit választotta úgy, hogy befagyasztotta a támogatást, de nem engedte, hogy bármely gyártó az indokoltnál nagyobb arányban növelje forgalmát. A gyógyszertárak pedig így jól járnak. A patikák megkapják az árrés száz százalékát. Emellett több mint 900 orvosság támogatása 120 forinttal lesz több. Ez azt is jelenti, hogy átlagosan havi 250 ezer forinttal nagyobb bevételre számíthatnak az év második felében a patikák. A gyógyszerpiac szereplői által aláírt petíció arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét: a rendszer bevezetése alkotmányellenes, súlyos gyógyszerellátási problémákhoz vezethet. A gyógyszerellátás biztonságáért érzett felelősségükre hivatkozva kérik a miniszterelnököt, vonja vissza az új támogatási rendszert.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.