Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyközpont Mátraderecskén 2003. 08. 08.


Szeptemberben adják át azt a gyógyközpontot Mátraderecskén, amelyben többek között helyet kap az ország egyetlen természetes szén-dioxid-forrása fölé emelt mofetta, azaz szárazfürdő is. A 220 millió forint beruházással készülő létesítményben emellett fizioterápiás kezelésre, gyógymasszírozásra alkalmas helyiségeket, orvosi rendelőket és laboratóriumot is elhelyeznek, közölte Salamon Imre, a község alpolgármestere. A mofetta, amely az utóbbi években hírnevet szerzett a településnek, naponta 300 beteget fogad majd.

A Mátra közeli községben tíz évvel ezelőtt észlelték a szén-dioxid-gáz feltörését, ami akkor nagy riadalmat okozott a településen élők körében. Többéves kutatás után, öt esztendővel ezelőtt létesítették a szárazfürdőt a községben, amelyet egyre több beteg keres fel.
Az önkormányzat kezdetben csak egy szerény faházat emelt a forrás fölé, amelyet később kibővítettek, és jelenleg naponta hatvan beteg fogadására alkalmas. A mofetta megnyitását követően több száz, ott megforduló betegen figyelték meg a gáz gyógyhatását. Bebizonyosodott, hogy a kúrák sokat javítanak az érrendszeri és keringési betegségben szenvedők állapotán. A legeredményesebben a cukorbetegség okozta keringési problémák gyógyításában alkalmazható. Jelenleg két orvos, asszisztensek és masszőr látja el a betegeket. A szárazfürdőbe érkezők csak kezelőorvosuk javaslatára vehetik igénybe a szén-dioxidos fürdőt. A kéthetes kúra alatt naponta húsz percig tartózkodhatnak a gyógyító gázban, a kúra évente megismételhető. A kezeléseket a társadalombiztosítás nem támogatja, ennek elérésére évek óta tárgyalásokat folytatnak az OEP-pel. Jelenleg háromszáz forintot kell fizetni a kezelésért, és ezt az összeget az új központ megnyitásával sem emeli az önkormányzat, hogy a rászorulók közül senki se maradjon ki a kezelésekből.
Az alpolgármester elmondta: a mofetta az önkormányzat tulajdonában marad, és az üzemeltetést sem adják ki a kezükből. A szárazfürdő régi épületét is megtartják, ahol a gyógyközpont átadása utáni hónapokban, amíg az új létesítmény nem működik teljes biztonsággal, folytatják a kezeléseket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.