Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Külföldre kényszerülhet, akit itthon nem tudnak ellátni 2003. 08. 08.


Kevesebb idő juthat a betegekre, és lesz, akit nem tudnak ellátni egy tervezett egészségügyi rendelet miatt, amiben meghatároznák az egy-egy kezelés időtartamát. A tervezett kézikönyvnek kevés a támogatója szakmai körökben, ezért elképzelhető, hogy szeptembertől mégsem lép hatályba. Brit példa szerint, ha az orvosoknak nem éri meg bizonyos kezeléseket végezni, a betegeknek akár külföldön kell kezeltetni magukat.

Az egészségügyi tárca ősztől kézikönyvben határozza meg az egyes szakorvosi beavatkozások időigényét. A szakorvosi beavatkozások idejét tartalmazó kézikönyv célja, hogy a szakrendelők ne jelenthessenek az egészségbiztosító felé olyan vizsgálatokat, melyeket el sem végeztek - mondta a Magyar Hírlapnak Tóth Judit, az egészségügyi reformokért felelős kormánymeghatalmazott, Győrfi István szóvivője.
Ha meghatározzák, hogy egy orvosi beavatkozás mennyi időt vesz igénybe, és az egészségpénztár csak az után fizet, annak súlyos következményei lesznek. Mi történik azzal a beteggel, aki a meghatározott óraszám felett jön kezelésre? - tette fel a kérdést a tervezett egészségügyi szabályozás kapcsán Weltner János, az I. Sebészeti Klinika főorvosa. Szerinte az egészségbiztosítónak azt kellene ellenőrizni, hogy a beteg a számlázott szolgáltatást kapta-e, ettől meggyógyult-e, nem pedig az óraszámokat szabályozni - mondta.
Kovács József, a ferencvárosi rendelő igazgató főorvosa ugyanakkor jónak tartja az új szabályozást, mert minden vizsgálatnak nyoma lesz a jövőben.
Elhibázott és életszerűtlen az egész szabálykönyv, a rendelet alkotásánál nem lehet abból kiindulni, hogy mindenki csal - mondta a Magyar Hírlapnak Oberfrank Ferenc, az egészségpénztár korábbi főigazgatója. Óraszám és ágyszám alapján meghatározzák a kórházak kapacitását, és az e fölötti kapacitásigényt az I. Sebészeti Klinikánál már el is utasította a szaktárca. A brit kormány hasonló intézkedései miatt Nagy-Britanniában csak olyan tevékenységet végeznek az orvosok, ami után garantáltan fizetnek. Emiatt olyan hosszúra nyúlik a várakozási idő, hogy a kormány kénytelen volt az egy évnél régebb óta várakozóknak kifizetni a külföldi kezelést.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.