Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Fontos bizonyíték a hormonpótlás és az emlőrák kockázatnövekedése között 2003. 08. 08.


Az eddigi legszélesebb körű, mintegy egymillió nőre kiterjedő vizsgálat eredményei szerint a hosszú távú hormonpótlás - főként annak ún. kombinált formája - kétszeresére növelheti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Ez az első olyan tanulmány, amely egyértelműen arról számol be, hogy az emlőrákos halálozás kockázata nagyobb a hosszú távon hormonpótlásban részesülő nők között azokhoz a nőkhöz képest, akik soha nem részesültek hormonpótlásban.
Az eredmény hatására a brit egészségügyi hatóságok mától változtatást eszközöltek a hormonpótlással kapcsolatos ajánlásokban. Eszerint az orvosoktól azt kérik, hogy körültekintőbben, egyedi alapon becsüljék fel a terápia várható kockázatát, s évente konzultáljanak a páciensekkel arról, milyen előnyöket jelent számukra a terápia.
A menopauza utáni hormonpótlás számos pozitív hatással bír: csillapítja a hőhullámokat, a verejtékezést és kedélyhullámzást, s csökkenti s csontok leépülésének kockázatát. A nők egy része kombinált kezelésben részesül, azaz ösztrogén mellett progeszteron hormont is kap. A progeszteron ráadásul a menopauza utáni nőkben csökkenti a méhtestrák kialakulásának kockázatát.
Eddig is számos tanulmány jelent meg azonban arról, hogy a hormonpótlás megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát, de az eddigi általános szakmai vélemény szerint a kockázatnövekedés nem áll arányban a terápiával járó előnyökkel.
Ugyanakkor a brit vizsgálat adatai szerint az elmúlt évtizedben az 50-64 éves nők között körülbelül 20 000 olyan extra eset jelentkezett, amely a hormonpótlással hozható összefüggésbe. E betegek háromnegyede kombinált hormonpótlásban részesült. E kockázatnövekedés csak arra a csoportra jellemző, amelynek tagjai 10 éve vagy hosszabb ideje részesültek hormonpótlásban.

"A nőknek a petefészekrák alacsonyabb rizikójával szemben az emlőrák magasabb kockázatát kell mérlegelniük" - mondja a vizsgálat vezetője, Valerie Beral (Cancer Research UK). "Nem kell egészségügyi vészhelyzetről beszélnünk" - mondja John Toy (ugyancsak a Cancer Research UK kutatója), hozzátéve: arról van szó, hogy az új adatok fényében az orvosoknak és a pácienseknek még körültekintőbbnek kell lenniük.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a csak ösztrogéntartalmú hormonpótlás is jelent kockázatnövekedést, de csak 30% körüli értékkel. Egyébként ez az első vizsgálat, amely külön vizsgálta a kétféle terápia hatásait.
A tanulmányból az is kiderül, hogy a kockázatnövekedés a korábban gondoltnál előbb, már a terápia 2-3. évében fellép. A terápia befejezése után egy évvel a kockázat mértéke már elhanyagolható, öt év után pedig visszatér az alapértékre. A tanulmány megerősíti, hogy a hormonpótlás módja (tabletta, tapasz vagy implantátum formájában) ugyanolyan kockázatnövekedést okoz.
A vizsgálat részletes leírása a Lancet orvosi szaklapban jelent meg (Breast cancer and hormone replacement therapy in the Million Women Study. Lancet, 362, 419 - 427, 2003)
A dolgot tovább bonyolítja a New England Journal of Medicine c. szaklapban a héten megjelent tanulmány, amelyben amerikai kutatók arról számolnak be, hogy a kombinált hormonpótlás - az előző véleményekkel ellentétben - nem nyújt védelmet a szívbetegségek ellen, sőt megnövelheti a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát (Hormone therapy and the progression of coronary-artery atherosclerosis in postmenopausal women . New England Journal of Medicine, 349, 535 - 545, 2003).

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.