Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Demonstrálnak a patikusok? 2003. 08. 11.


A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek.

A jövő hét közepétől előfordulhat, hogy a megszokottnál körülményesebben válthatjuk ki a patikában az orvosságokat. A csütörtöki éjszakába nyúló országos gyógyszerészfórumon ugyanis nem sikerült meggyőznie a hallgatóságot Matejka Zsuzsának, az OEP főigazgatójának arról, hogy a vállalkozások nem lehetnek kárvallottjai az új ártámogatási rendszernek. A résztvevők tiltakozó akciókról határoztak. Így ha nem kapnak kedvező választ a kormányfőnek írt petíciójukra, amelyben az új ártámogatási rendszer visszavonását kérik, akkor sorozatos demonstrációra számíthat a lakosság. Szerda reggel kilenctől tizenegyig csak ablakon át juthatnának orvossághoz a betegek. Pénteken megerősített ügyeletek mellett országos leltár címén zárva tartanának a patikák, szombattól már csak teljes áron adnák ki a támogatott készítményeket a gyógyszertárak. A fórum határozata szerint etikai vétséget követ el, aki nem vesz részt az akciókban.
A kormány kész egyeztetni a gyógyszerpiac szereplőivel. Csehák Judit miniszter lapunknak elmondta: a szerdai kormányülésig sokféle megoldási lehetőség jöhet szóba. A patikusok gondjainak orvoslásának legegyszerűbb módja az lenne, ha valamennyi gyártó aláírná az önként vállalt visszafizetési kötelezettséget. Ezt a rendszert a kormányzat velük együtt készítette elő. Ebben azt vállalnák az érintettek, hogy ha túllépik a havi kvótát, utólag visszafizetik a többlettámogatást. Hétfőn személyesen tárgyal a gyártók képviselőivel, valamint a kamara elnökségével. A miniszter elmondta azt is: kezdeményezte a kormányfőnél, hogy kedden fogadja a pénzügyi és az egészségügyi tárca vezetőivel együtt a gyógyszerpiac szereplőit.
A gyógyszerészek tervezett tiltakozó akcióját aggályosnak tarja a Gazdasági Versenyhivatal. Torjákné Amberger Teréz főtanácsos kérdésünkre elmondta: a versenytörvény szerint tilos, hogy a gyógyszertárakat működtető vállalkozások megegyezzenek abban, hogy a betegeknek a gyógyszereket a térítési díjak helyett teljes áron adják ki. Talán dönthetnének így, de erre megegyezést nem köthetnek, különösen úgy, hogy még etikai eljárást is kilátásba helyeznek a megegyezést megszegőkre. Ha a kamara ilyen döntést hozna, akkor azt a hivatalnak nagy valószínűséggel ideiglenes intézkedéssel be kellene tiltania.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.