Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Új műveseállomás Szolnokon 2003. 08. 12.


Szolnok megyében csaknem száz vesebeteg kap rendszeresen dialízises kezelést, ellátásukról három műszakban négy orvos és húsz szakdolgozó gondoskodik. Azt az épületet azonban, ahol jelenleg fogadják a betegeket, rossz állaga miatt hamarosan le kell bontani, a dialízisközpontnak ezért új helyet kellett keresni.

Vesepótló kezeléseket húsz éve végeznek Szolnokon: kezdetben a Hetényi Géza megyei kórházban fogadták a dialízises betegeket, majd a kilencvenes évek elejétől a tüdőkórház területén önálló műveseállomás létesült előbb hét, majd tizenhárom kezelőhellyel. A dialízisközpontot tíz évvel ezelőtt egy izraeli cég privatizálta, később pedig a svéd Gambro Kft. vásárolta meg, amely jelenleg is tulajdonosa a műveseállomásnak.
A dialíziskezelésre szorulók száma az utóbbi években egyre nőtt, ezért a műveseállomásnak új helyet kellett keresni. A szolnoki Hetényi Géza kórház területén az utóbbi négy évben több milliárd forintos rekonstrukcióval egyebek mellett új sebészeti szárnyat, sterilizáló-részleget, kórtermeket építettek, az intézmény korszerűsítése és bővítése most is folyik. Mivel a műveseállomásnak a mostani helyéről, a tüdőkórház területéről hamarosan költöznie kell, ezért a dialízisközpont tulajdonosai a megyei kórházzal egyetértésben úgy döntöttek: a felújított szárnyak szomszédságában, a kórház központi részlegei mellett építik meg saját beruházásban az új műveseállomást.
Zsiga Ferenc, a Gambro Kft. szóvivője lapunknak elmondta: háromszintes, korszerű központot terveztek, amelynek befogadóképessége is bővült: az eddigi tizenhárom helyett immár húsz gépen fogadják majd a betegeket, s a járóbeteg-ellátás is megfelelő körülmények közé kerülhet. A több százmilliós beruházással kialakított épület már elkészült, hamarosan szerelik a gépeket, s a tervek szerint szeptember elején adják át az új központot a betegeknek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.