Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Szeptemberig feltétlenül késik az olcsóbb szívgyógyszer 2003. 08. 13.


Csak szeptember elsejétől, a tervezett időpontnál két héttel később emelkedik egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek támogatása hetven százalékról kilencvenre. Ugyanígy csúszik az Alzheimer-kórban szenvedők, valamint a cukorbetegek egyes medicináinak ötven százalékos támogatása is.

A késedelem azzal magyarázható, hogy ezekről a betegeket kedvezően érintő intézkedésekről ugyanabban a rendeletcsomagban határozott a kormány, amelyben átmeneti szigorításokat foganatosított a gyártókkal szemben abból a célból, hogy a gyógyszerek tb-támogatására ne kelljen többet költeni a 239 milliárd forintra megemelt keretnél.

A rendelet hatálybalépését azonban elhalasztják, ugyanis az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer végrehajtásának technikája hatalmas indulatokat váltott ki a piaci szereplők körében.

Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter hétfőn kezdeményezte a rendszer hatálybalépésének augusztus 15-ről szeptember 1-jére való elhalasztását, amire tegnap Medgyessy Péter kormányfő is rábólintott, miután egyeztetett a gyártók, nagykereskedők és a patikusok képviselőivel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő közlése szerint a találkozón Medgyessy elmondta, a kormány legfontosabb célja, hogy a betegek terhei ne növekedjenek, ugyanakkor meg kívánja védeni az adófizetőket is attól, hogy a gyógyszerkassza túllépésének költségeit nekik kelljen állniuk.

Az egészségügyi miniszter a találkozó után elmondta: reményei szerint két hét elegendő lesz arra, hogy mindenki számára elfogadható technikát találjanak. Ehhez minden gyártóval egyedi megállapodást kell kötni, amelyben a cégek vállalják, ha több gyógyszer fogy, mint amennyinek a támogatása belefér a havi keretbe, úgy a többletet ők fizetik vissza az egészségbiztosítónak.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a kormánynak nem sikerül minden gyártóval megállapodnia és mégis rajtuk keresztül vezetik be az új támogatási rendszert, úgy felelt: a kormányfő arra kérte őket, hogy ez esetben is zavartalan legyen a betegellátás, ennek érdekében pedig tovább egyeztetnek majd az egészségügyi és a pénzügyi tárca képviselőivel.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta: azzal a kormányzati törekvéssel egyetértenek, hogy a betegeknek ne kelljen az idén többet fizetniük a tb-támogatott orvosságokért, azzal viszont nem, hogy a többletigényből származó költségeket kizárólag a gyártókkal fizettessék meg, mégis tudomásul veszik a kabinet ez irányú döntését.

A Fidesz felszólítja a kormányt, vonja vissza „a betegek érdekeit súlyosan sértő” új gyógyszerár-támogatási rendszert. A párt szerint annak bevezetése gyógyszerhiányt okoz, és a drágább készítmények irányába tolja el a gyógyszerforgalmat.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.