Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Civil szervezetek a népegészségügyi programért .


Több mint 400 civil szervezet részvételével kezdődött tanácskozás a Parlamentben a népegészségügyi programról. Az egészségügy vezetői adnak tájékoztatást azoknak a szervezeteknek, amelyeknek később javaslatait és hozzászólásait várják a programhoz.

Az élet legtöbb területén gyökeres változtatásra lesz szükség, ugyanis az egészségügyi mutatóink nem csak az európai uniós átlagnál rosszabbak, hanem a legtöbb környező országgal sem veszik föl a versenyt - mondta a konferencián a kancellária-miniszter. Stumpf István szerint itt lényegesen nagyobb az elmaradásunk, mint akár a jogrend, akár a gazdaság területén.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi állapotunk 43 százalékban az életmódtól függ és csak 15 százalékban az egészségügyi ellátástól. A tízéves népegészségügyi program épp ezért főleg a megelőzésre és az életmódváltoztatásra helyezi a fő hangsúlyt. Nagyon fontos, hogy a civil szervezetek bekapcsolódjanak a munkába, nélkülük nem lehet eredményeket elérni - mondta az országos tisztifőorvos, aki a program végrehajtásáért felel. Lunn Katalin szerint ezek a szervezetek főleg a felvilágosításban tudnak nagy szerepet vállalni.

Mikola István egészségügyi miniszter úgy véli, a program nem halogatható tovább, mindenképpen lépni kell ahhoz, hogy az egészségügyi mutatóink legalább közelítsenek az európai uniós átlaghoz. Magyarországon több mint három évtizede folyamatosan romlik a lakosság egészségügyi állapota, nálunk minden harmadik ember keringési betegség miatt hal meg. A szívkoszorúér-betegségek miatt háromszor, az agyérbetegségek miatt csaknem négyszer annyi embert veszítünk el fiatalon, mint az Európai Unióban, de a daganatos betegségek miatti halálozás is messze meghaladja az uniós átlagot. Nálunk a férfiak tüdőrákban két és félszer, a nők méhnyakrákban három és félszer gyakrabban halnak meg, mint a kontinens nyugati térfelén, de mindkét nemben emelkedik a bélrendszeri daganatok száma is. Nagy gond, hogy az elmúlt három évtizedben 7-8-szorosára nőtt a májbetegségek miatti korai halálozás. Az öngyilkosság hazánkban csökkenőben van, mégis még több mint kétszerese az uniós átlagnak. A program készítői szerint a tragikus egészségügyi mutatóink hátterében több minden áll, így például az, hogy sokan és sokat dohányoznak, egészségtelenül táplálkoznak, mértéktelenül fogyasztanak alkoholt és nem veszik igénybe a szűrővizsgálatokat. A program középpontjába így nem a gyógyítás, hanem az egészség megóvása került. Novemberben az országban 32 helyen elindult az emlőszűrés, a jövő év elején a méhnyak és a bélrendszeri daganatok szűrésével folytatódik a sor. A civil szervezetek fő feladata éppen az lesz, hogy rávegyék az embereket arra, hogy menjenek el a szűrésekre, illetve hogy egészségesebben éljenek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.