Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A zsírszegény étrendből sem hiányozhat a lecitin 2003. 03. 16.


A szervezet fehérje-anyagcseréje során keletkezik a homocisztein (homocystein) - egy agresszív aminósav, amely ha túl magas szintet ér el - akárcsak a "rossz" koleszterin - tönkreteszi a véredényeket. Lecitin rendszeres bevitelével lehet fékezni és kordában tartani lehet tartani ezt a káros hatást. Lecitint len- és napraforgómagban, búza- és kukoricacsírában, lencsében és borsóban, de leginkább szójababban találunk. Amerikai kutatók szerint a lecitin idegerősítő, általában is kitűnő hatással van a szervezet szellemi és fizikai fejlődésére, kiemelkedő szerepe lehet korunk több súlyos, illetve egyelőre gyógyíthatatlan betegségének megelőzésében, tüneti kezelésében.

Az egészségmegőrzéshez javasolt zsírszegény étrendből, ha nem elég gondosan állítjuk össze a szervezet számára elégtelen mennyiségre csökkenhet a lecitin, s ez többfajta testi és szellemi gondot okozhat. Lecitin hiányával emelkedik az ereket károsító homocisztein szintje, aminek egyik következménye a magas vérnyomás. Ügyelni kell tehát arra, hogy a zsírszegény diéták is tartalmazzák azokat a táplálékokat, amelyekből a szervezet kinyeri a szükséges lecitint. Ilyen táplálék a len-, és napraforgómag, illetve az ezekből és a repcéből is készített olaj, a salátákba és sokfajta más ételbe is belekeverhető - de önmagában is fogyasztható - búza- és kukoricacsíra, illetve lencse és borsó. A legtöbb és a legértékesebb lecitint azonban a szójabab tartalmazza. Belőle állítják elő a gyógyszertári - folyadék vagy drazsé formában fogyasztható - lecitint.

A lecitin jelentőségét kutató amerikai tudósok fedezték fel, hogy a lecitin csökkenti az ereket megbetegítő homocisztein mennyiségét. Ezen túlmenően vizsgálataikban addig jutottak, hogy a lecitin lejjebb viszi a magas vérnyomást, gátolja az epekő kifejlődését. Szerintük jó okkal feltételezhető, hogy a lecitin erősíti az idegrendszert, javítja a koncentráló képességet, azaz mintegy meghosszabbítja a test és a szellem fiatalságát.

A lecitin élettani hatását legrégebben - 25 éve - az amerikai Észak-Karolina Egyetemen kutatja prof. dr. Steven Ziesel, a Táplálkozástudományi Intézet vezetője. A lecitinnek az agyra és az idegekre kifejtett hatására alapozott kutatásai eredményeként a tudós úgy gondolja, hogy a lecitin mindenekelőtt az agy táplálkozási központjának fejlődéséhez fontos. Ez a központ már embrionális fázisban kifejlődik. Van egy bizonyos időszak a magzati életben, amikor a lecitin döntő szerephez jut az agy fejlődésében. Ezért ha a várandós anya a terhessége alatt rendszeresen lecitint fogyaszt, megnöveli annak az esélyét, hogy születendő gyermeke jobb gondolkodási képességet szerezzen, sőt, hogy későbbi életében tovább maradjon szellemileg és testileg egészséges.

Prof. dr. Ziesel azt is megfigyelte, hogy a különlegesen hosszantartó nagy fizikai megterhelés következtében a szervezet lecitintartaléka akár a felére is csökkenhet. A lecitinhiány ilyen esetekben azzal jár, hogy sérül az izommozgások tudatos irányítása. Vagyis megfelelően ellenőrzött lecitinbevitellel javítani lehet a nagy erőfeszítést kívánó fizikai teljesítményeket. Az egyetemen folyó kutatások során arra is találtak bizonyítékokat, hogy a máj normális méregtelenítő működéséhez nélkülözhetetlen a lecitin folyamatos és rendszeres adagolása. A kutatások abba az irányba is folynak, milyen hatással van a lecitin a májrák, illetve az Alzheimer-kór enyhe formáira.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.