Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Csökkenhet a gyógyszerek támogatása 2002.04.30 .


A leköszönő egészségügyi kormányzat csökkentené egyes gyógyszerek támogatását. A Magyar Hírlap információja szerint az intézkedés elsősorban a súlyos betegségek gyógyításához használt orvosságokat érintené. Így egyes gyógyszerek akár 300 százalékkal is drágulnának.

Az Orbán-kormány három teljes évében a betegek évente 17 százalékkal több pénzt hagytak a patikákban, mint az előző évben. A Horn-kormány alatt ugyanakkor a lakossági terhek növekedése ennek kevesebb, mint a fele, nyolc százalék volt. Az Egészségügy-kutató intézet felmérése szerint tavaly átlagosan tízezer forintot fizettek ki a betegek gyógyszerre, míg hét évvel ezelőtt valamivel kevesebb, mint kétezer forintot. Az idén ez az összeg várhatóan eléri a 12 500 forintot.
"A biztosító sajnálatos módon az utóbbi években -- 8-10 évben -- a lakosságra egyre növekvő terheket hárított. Ez azt jelenti, hogy ő sokkal jobban vigyázott a saját büdzséjére, mint a betegek zsebére" - nyilatkozta Nagy József, az Egászségügy-kutató Intézet ügyvezetője.
Ennek köszönhető, hogy az idén a Magyarországon eladott gyógyszerek árának várhatóan a 38 százalékát a betegek fizetik ki. Az egészségbiztosítási pénztár ugyanis - az Egészségügy-kutató Intézet felmérése szerint - egyre kevesebbet áll a költségekből. Míg 1995-ben a támogatott gyógyszerek árának 82,7 százalékát a biztosító fizette, 2000-ben már kilenc százalékkal többet hárított a lakosságra. Ekkor az árnak csak a 73,8 százalékát fizette az állam.
Tavaly az antibiotikumok támogatását csökkentette az egészségbiztosító, most pedig a tervek szerint a krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket támogatná kevésbé a Mikola István vezette egészségügyi tárca. Ez esetenként 300 százalékkal drágítaná a gyógyszereket. A minisztériumban nem akartak nyilatkozni.

Csehák Judit az MSZP egészségügyi miniszter-jelöltje a hétvégén azt mondta: nem hárítják át a többletköltséget a fogyasztóra. Azt szeretnék, ha nem állna elő egy megmásíthatatlan helyzet, hogy legyen esélye az új kormánynak egy esetleges kedvezőbb megállapodás elérésére. A tavaly kötött, három éves megállapodás értelmében a gyártók júliusban öt százalékkal emelhetik a gyógyszerek árát.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.