Védekezzen!

Süt a nap!

10 alapszabály napozáshoz
- tizenkét évesnél fiatalabb gyermeket magas, legalább 30-as faktorszámú fényvédővel engedjünk a napra
- 11 és 15 óra között kerüljük a napozást
- a fényvédőkrémünk legyen vízálló, fotostabil, és védjen az UVA és UVB sugárzás ellen is
- csak engedélyszámmal és magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott terméket vásároljunk
- a szavatossági idő lejárta után a fényvédő készítmények nem nyújtanak védelmet
- árnyékban és felhős időben is használjunk fényvédőkrémet
- napozás után E-vitaminos testápolóval és arckrémmel kenjük be a bőrt
- napozás közben ásványvízzel pótoljuk a folyadékveszteséget
- ősszel kezdjünk el egy bőrregeneráló kúrát: használjunk rendszeresen AHA krémet, bőrradírt
- ne napozzunk csónakban, stégen, gumimatracon!

A napozás elősegíti a D-vitamin szintézist, javítja a vérkeringést és az immunrendszer működését. Kifejezetten jó hatása van közérzetünkre, gyógyszere a depressziónak. Az ózonpajzson képződő kisebb-nagyobb lyukak viszont nem szűrik ki az UVB és UVC sugarakat. Ez az oka annak, hogy a napsütés ma már nemcsak a bőr öregedéséért, a ráncokért felel, hanem visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat, bőrrákot okozhat. Ne bújjunk el a nap elől, de ne vegyük félvállról az intő szavakat sem! Ismerjük meg bőrünket és a védekezés lehetőségeit! Bőrünknek saját védekező rendszere van. Az ultraviola sugarak hatására külső rétege megvastagodik, akadályozza az UVB sugarak átjutását. Megkezdődik a barna festékanyag termelődése, mely a sejtmagot veszi körül, hogy védje a DNS spirálok károsodását. Esténként a bőr immunrendszere a károsodott sejteket elpusztítja, így azok nem osztódnak tovább, nem okoznak bőrrákot. A túlzásba vitt, védelem nélküli napozás elpusztítja, illetve gyengíti ezeket a regeneráló sejteket. Szoktassuk bőrünket lassan, fokozatosan a napfényhez! Naponta csak olyan mennyiségű napfény érje bőrünket, amelytől még nem pirul meg, akkor a szaruréteg 3-5-szörösére megvastagszik, megnő a sötét színű pigmentek száma. A természetes védőréteg kialakulásához két-három hétre van szükség. Tudnunk kell azt is, hogy egyes antibiotikumok, szívgyógyszerek és gombaellenes szerek fényérzékenységet okoznak. A használati utasításban ezt minden esetben feltüntetik, legalább nyáron olvassuk el őket figyelmesen! A káros sugarak árnyékban is elérnek minket, és vegyük figyelembe azt is, hogy a visszaverődő fény akár megduplázhatja a bőrünket érő UVB sugárzást! A vízfelszínről majdnem száz százalékban, a homokról vagy sziklafalról huszonöt százalékban verődik vissza a fény. Magasban is erősödik a hatása, ezer méterenként körülbelül hat százalékkal.
A fényvédőkrémek a bőr védekezőképességének idejét növelik meg. A faktorszámuk tulajdonképpen az a szorzószám, ahányszor több időt tölthetünk a napon biztonságosan. Aki például tizenöt percig tartózkodhat bőrpír nélkül a napon, az 20-as faktorszámú fényvédővel hat órát is napozhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a déli órákban sem kell árnyékba vonulnunk. A bőr öregedésének megelőzése érdekében olyan fényvédőt vagy naptejet használjunk, amely az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt véd! Válasszunk fotostabil terméket, mert ezek hatóanyagai nem bomlanak le egy óra alatt! A jobb minőségű termékek tartalmaznak E-vitamint, növényi olajakat, ezek is növelik a védőhatást. Használjunk minden esetben fényvédőkrémet, ha napon vagyunk!
A ruházat és egy széles karimájú kalap jól véd ugyan, de ne feledkezzünk meg a fedetlenül hagyott karokról, lábakról sem! Az autóban mindig legyen egy tartalék tubus, hiszen a dugóban vagy egy hosszú úton nem bújhatunk el a nap elől! A gyermekek bőrére különös gondot kell fordítani, hiszen sem bőrük védőmechanizmusa, sem immunrendszerük nem elég fejlett. Előszeretettel feledkeznek bele a játékba tűző napsütésben, imádják a vizet, a nap melegét. A gyerekeknek a fizikai fényvédők ajánlottak. Ezek titándioxidot vagy cinkoxid mikropigmentet tartalmaznak, és kiváló a fedőképességük. A fénynek legjobban kitett területeken - mint az orr és a vállak -, valamint fürdéskor gyakrabban kell használni.

Szöveg Tuba Adrienne
Illusztráció: Körmendi Imre, L’ Oreal

tartalom