Táplálékkiegészítők szerepe a prevencióban

Szervezetünk védekező mechanizmusának fenntartásához a lehető legalaposabban összeválogatott étrend sem elegendő.
Még a hatvanas évek végén azt gondoltuk, hogy a helyes táplálkozás napi háromszori étkezéssel megoldható. Az újabb kutatások megállapították, hogy az emberek 70%-a nem fogyaszt el elegendő minőségi tápanyagot a napi háromszori bevitellel. A napi nyersanyagforrásaink, nem frissek, mint nagyapáink korában. A feldolgozás és a tartósítás során az alapvető tápanyagok jelentős része elvész. Mindezen túl ma sokkal szennyezettebb a környezetünk (gázok, szmog, UV sugárzás, növényvédő szerek, nehézfémek, cigarettafüst). Az ember a modern civilizációs életmód miatt manapság, számos környezeti hatásnak és élvezeti szerek okozta károsodásnak van kitéve. Mindennek az eredménye, hogy szervezetünkben nagy mennyiségben képződnek szabadgyökök. Ezek a sejtkárosító anyagok egyre inkább növelik szervezetünk antioxidáns igényét. A sejtvédelemnek intra- és extracellulárisan is hatékonyan kell működnie.
A táplálékkiegészítők formájában előállított antioxidánsok bevitele az egészség megelőzésében és számos betegség kiegészító terápiájaként indokolt és a változatos, egészséges táplálkozás kiegészítőjeként nélkülözhetetlen. Szerepük a környezet okozta sejtkárosító folyamatok megelőzése, az immunrendszer erősítése, valamint a teljesítőképesség és a sejt energiaszint növelése.
Az utóbbi évtizedekben egyre több kutatási eredmény hívta fel a figyelmet a szabadgyökök kórélettani szerepére a szív- és érrendszeri betegségek (coronaria sclerozis), daganatok, más betegségek és az öregedés folyamatában. Az egyén antioxidáns statusa meghatározó a betegségek leküzdésében.
Nemzetközi és hazai statisztikák alapján hazánk igen "előkelő" helyet foglal el a fent említett betegségek morbiditásában és mortalitásában.
Az egyre hatékonyabbnak tűnő felvilágosítás ellenére táplálkozási szokásainkra még mindig a telített zsírok fokozott használata, a biológiailag is hatékony rosttartalmú zöldség és gyümölcs kismértékű fogyasztása a jellemző.
Az élelmiszeradalékok, helytelen ételkészítési eljárások (zsírok, olajok hevítése) sütések, füstölés további szabadgyökök képződéséhez vezetnek. Ehhez társulhatnak olyan életmódbeli anomáliák, mint a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stb. A felsorolt tények igazolják annak égető szükségességét, hogy mihamarabb változtassunk táplálkozási szokásainkon és korrigáljuk napi bevitelünket komplett antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőkkel.
Milyenek a jó minőségű táplálékkiegészítők?
Organikus, azaz az emberi táplálkozási láncból, emberi fogyasztásra alkalmas, tiszta nyersanyagforrásból származnak. Nem tartalmaznak nehézfémsó szennyeződéseket (ólom, cadmium, stb.), szermaradványokat, mycotoxinokat, növényvédőszereket (Magyarországon kb. 400 fajta van forgalomban), tökéletesen felszívódnak, egyes komponensek kiegészítik, fokozzák egymás hatását (synergista hatás), jól hasznosulnak. A bennük lévő hatóanyag mennyisége kisebb, mint a gyógyszerdózis, nem okozhatnak túladagolást. Néhány fontos antioxidáns hatású anyag, a teljesség igénye nélkül a következő: zsírban oldódó, gyökfogó szerepe van a carotenoid complexnek, mely a karotin és karotinoidok mintegy 600 vegyületét tartalmazza (zéta karotint, likopont, luteint és cryptoxantint is). Biológiailag sokkal hatékonyabb a karotinnál. Ezen hatóanyagok együttesen fogyasztva már 3 hét után 37%-kal javítják a sejtes immunválaszt (T lymfocita szám 37%-kal növekszik, az NK sejtek 20%-kal szaporodnak, ez utóbbi rendkívül fontos a daganatsejtek beazonosításában és megsemmisítésében). A növényi eredetű élelmiszerekben számos egyéb antioxidáns hatású hatóanyag található: indolok, tiocianátok, izotiocianátok, a genistin a keresztesvirágú zöldségekben (karfiol, brokkoli, kelbimbó, retek, feketemustár, zsázsa, édesgyökér, káposztafélék, szója, stb.), fenolok, antocianátok, ellagsav a sötétszínű növényekben (szeder, zöldtea, cékla, áfonya, málna, stb.), melyek a flavonidok családjába sorolhatók. Szerepük sokoldalú: erőteljes antioxidáns hatás mellett, védőszerepük bizonyított a sejt vizes közegében, oxidációs ártalmakkal szemben, antiallergiás, antiphlogisticus szerepük is optimális.
Az utóbbi évek kutatásai igazolták szerepüket a tumorok kialakulásának, recidivájának, áttétel képződésnek megakadályozásában.
A C-vitamin az egyik legjelentősebb vízoldékony antioxidáns, szerepe van számos hormon, kötő- és támasztószövet képzésében, vas, réz felszívódásának fokozásában, a regenerációban, sebgyógyulásban, stb. Az omega-3 típusú tiszta, főleg lazachúsból nyert EPA és DHA tartalmú, többszörösen telítettlen esszenciális zsírsav hatása kiváló a zsíranyagcsere zavarokban (hypertrygliceridaemia). Szedése mellett javul a colitis ulcerosa, rheumatoid arthritis, migrain, psoriazis, hypertonia valamint az immunfunkciók is.
A táplálékkiegészítők a napi tápanyagbevitel mellett jelentősen javítják sejtjeink tápláltsági fokát, kivédik a biológiai membránok károsodását, javítják a sejten belüli főleg mitokondriális funkciót, védik a sejt organellumokat, a sejt intra- és extracelluláris közegeit az oxidáció káros következményeitől.
A táplálékkiegészítőket fogyaszthatják gyermekek és felnőttek egyaránt, az egysíkú táplálkozást korrigálva, de fokozott szükségük van az aktív sportolóknak, fogyókúrázóknak, dohányosoknak, anticoncipiens (antibébi tabletta) fogyasztóknak és a betegeknek egyaránt.


Dr. Illyés Edit
főorvos

tartalom