Vissza a tartalomjegyzékhez
 
FOLYÓIRATREFERÁTUMOK
 
Toxikológia

Veszélyes-e a CS-könnygáz? (Szerkesztõségi közlemény.)
Frauenfelder, F. T. (Dept. of Ophthalmology, Oregon Health Sciences University, Portland, OR 97201-4197, USA): BMJ, 2000, 320, 458–459.

A referált közlemény szerint nem, de még maradnak megválaszolatlan kérdések.

A CS-gáz (= 2-klór-benzilidin malonát-nitril) az egyik legszélesebb körben alkalmazott könnygáz. A törvény végrehajtó erõi felbecsülhetetlen értékûnek tartják lázadások megfékezésében, ostromállapotokban, támadó csoportok elleni harcban. A vegyszert már az 1950-es években bevetették, de több országban csak a ‘60-as évek közepe óta használják elterjedten. A közelmúltban a közlemény szerzõje a brit kormány felkérésére tanulmányokat végzett a CS-gáz káros hatásairól.

Standard hõmérsékleti és nyomásviszonyok között a CS vízben rosszul oldódó fehér kristályt képez. Aerosol formájában „borotvapengeként” hat, ahogy mikroszkópos részecskéi a nedves nyálkahártyát vagy a bõrt irritálják. A szem reagál leghamarabb: blepharospasmus, égõ érzés, látásélesség romlása jelentkezhet. Köhögés, fokozott nyálkahártya-szekréció, nyálfolyás, súlyos fejfájás, szédülés, légszomj, mellkasszorítás, nehézlégzés, bõrreakciók és fokozott nyálszekréció gyakori. A fenti tünetek 20–30 másodpercen belül fejlõdnek ki, és ha az expozíción átesett személyt azonnal friss levegõre viszik, 10–30 perc múlva enyhülnek. Az orvosi irodalom alapjában véve alátámasztja a CS-gáz veszélytelenségét.

Súlyos mellékhatások, olyan esetekben fordulnak elõ, amikor például a krízishelyzet hevében a rendõrök túl sokat használnak belõle, vagy pl. a lázadók nem távoznak a helyszínrõl és nem semlegesíti a könnygáz hatását a természetes antidotum, a friss levegõ. Az eddigi harmincéves használat alatt mégsem indítottak pert az Egyesült Államokban. A brit Egészségügyi Minisztérium felkérésére elkészült a CS-gáz népegészségügyi jelentõségérõl szóló beszámoló. Eszerint az 5%-os metil-izobutil-ketonban oldott CS általában véve nem egészségkárosító, viszont nem történtek követéses vizsgálatok az emberekben kialakuló késõbbi hatásokról, ezért ezeket szükséges elvégezni. A leginkább érintett csoportok valószínûleg a krónikus légúti betegek, asztmások, szívbetegek és feltehetõleg azok, akik neuroleptikumokat szednek. A szakmai tanács szorgalmazta egy olyan protokoll kidolgozását, mely az érintettek utókezelését segítené. Ez különösen fontos a szemsérüléseknél. A jelenlegi ajánlás szerint expozíció után száraz levegõt kell fújni a szembe (brit), illetve a bennmaradt kristályszemcséket el kell távolítani, és ki kell mosni a szembõl az irritáló anyagot (amerikai).

Összefoglalva: a megfelelõen használt CS-gáz nem okoz súlyos és hosszú távú egészségkárosodást emberben.

Veres Amarilla dr.
 
Vissza az elejére